Recept za biftek glavnog kuhara restorana NOEL

Bruno Vokal, glavni kuhar u renomiranom restoranu Noel, poznatom po svojoj Michelinovoj zvjezdici, podijelio je savjet o tome kako pripremiti savršen biftek koji će impresionirati vaše bližnje.

Sa svojim bogatim iskustvom i strašću za gastronomijom, Vokal otkriva tajne koje će transformirati običan obrok u nezaboravno iskustvo.

Ključ uspješne pripreme bifteka, prema Vokalu, leži u svježim i kvalitetnim sastojcima. Preporučuje odabir komada bifteka najviše kvalitete kako bi se postigao najbolji okus i tekstura. Također naglašava važnost toga da se meso dobro odleži prije pripreme, kako bi se postigla maksimalna mekoća i sočnost.

1. Prvi korak u pripremi bifteka je pravilna priprema. Vokal preporučuje da se meso izvadi iz hladnjaka barem 30 minuta prije pečenja kako bi se ravnomjerno zagrijalo na sobnu temperaturu. Nakon toga, treba ga temeljito posoliti sa svih strana.

2. Nakon što je meso pripremljeno, Vokal sugerira pečenje na jakoj vatri kako bi se postigla hrskava korica na vanjskoj strani, dok unutrašnjost ostaje sočna.

3. Preporučuje se korištenje vruće tave ili roštilja kako bi se postigla željena temperatura. Važno je paziti na vrijeme pečenja kako meso ne bi postalo presuho ili previše pečeno. Vokal savjetuje korištenje termometra za pečenje kako bi se osiguralo da se biftek peče do željene unutarnje temperature.

4. Nakon što je biftek pečen, Vokal preporučuje da se meso ostavi da se odmori barem pet minuta prije nego što se nareže. To omogućuje mesu da zadrži svoje sokove i postigne optimalnu mekoću.

5. Vokal također naglašava važnost pripreme priloga koji će pratiti biftek. Preporučuje svježe povrće, poput šparoga ili baby mrkve, te ukusne umake koji će upotpuniti okus bifteka.

Uz Bruno Vokalove tajne, pečenje bifteka kod kuće više neće biti izazov. Slijedeći njegove savjete o kvaliteti sastojaka, pripremi i pečenju, možete stvoriti nevjerojatan obrok koji će impresionirati vaše bližnje i pružiti im gastronomski doživljaj iz najboljih restorana.

Ako želite da biftek koji ste kupili u mesnici isti dan pripremate i konzumirate, postoji nekoliko ključnih koraka koje trebate slijediti kako biste postigli savršen rezultat. Evo nekoliko vrhunskih savjeta šefa Vokala:

1. Prije pečenja bifteka, važno je da meso bude izvađeno na sobnu temperaturu. To omogućuje ravnomjerno pečenje i sprječava da se unutrašnjost bifteka ostane hladna dok se vanjski sloj peče. Ostavite biftek da odstoji izvan hladnjaka barem 30 minuta prije nego što ga stavite na vatru.

2. Nakon što je meso sobne temperature, trebate ga posoliti prije pečenja. Soljenje prije pečenja pomaže da se meso začini iznutra, što će pridonijeti okusu. Papar se preporučuje dodavati nakon pečenja, kako bi se njegov okus zadržao svjež.

3. Važno je da koristite vrlo vruću tavu za pečenje bifteka, idealno od gusa. Gus tava zadržava i ravnomjerno raspoređuje toplinu, što omogućuje dobivanje hrskave korice na bifteku. Tavu premažite maslacem koji će prekriti dno, ali pazite da meso ne pliva u maslacu, već da se peče direktno na vrućoj površini.

4. Debljina bifteka od 2.5 cm smatra se idealnom za kućnu pripremu. Pecite biftek 1 minutu sa svake strane za srednje pečeno meso. Ako želite jače pečen biftek, ostavite ga duže na vatri, a ako želite slabije pečen biftek, smanjite vrijeme pečenja.

5. Nakon pečenja, zamotajte biftek u aluminijsku foliju i ostavite ga da odmori 4-5 minuta. Ovo omogućuje mesu da zadrži svoje sokove i postigne optimalnu sočnost. Nakon odmora, vratite biftek u tavu i prelijte ga vrućim maslacem u kojem se pekao kako bi se stvorio sočan i reš izvana.

Ukoliko nećete peći biftek istog dana, važno je da ga marinirate kako biste poboljšali okus i teksturu mesa.
Evo nekoliko kvalitetnih savjeta o mariniranju bifteka:

1. Prije mariniranja, vrlo lagano posolite biftek. Ovo će pomoći da se unese malo soli u meso i da se poboljša okus. Zatim ga nauljite, koristeći više ulja nego što je količina mesa. To će stvoriti vakuum, sprečavajući dodir bifteka s zrakom i pomažući da se marinada bolje apsorbira. Alternativno, možete biftek i vakumirati kako biste postigli isti učinak.

2. Marinirani biftek može ostati u hladnjaku, na temperaturi od 0 do 4 stupnja, do 7 dana. Ovo omogućuje mesu da upije arome marinade i postigne bolji okus. Pazite da biftek čuvate u dobro zatvorenoj posudi ili vrećici kako biste spriječili prodiranje mirisa u ostatak hladnjaka.

3. Prije konzumacije, izvadite biftek iz hladnjaka i pustite ga da se temperira na sobnoj temperaturi. Ovo će osigurati ravnomjerno pečenje i sprječiti da meso bude hladno iznutra dok se vanjski sloj peče. Također, ocijedite višak ulja s bifteka prije pečenja kako biste izbjegli prskanje i masne kapljice na vrućoj tavi.

4. Nakon što ste biftek marinirali i pripremili za pečenje, pecite ga prema svojim preferencijama. Po želji, možete papriti i dodatno posoliti biftek nakon pečenja kako biste prilagodili okus.

Mariniranje bifteka može mu dati dodatnu dubinu okusa i mekoću. Ovi kvalitetni savjeti pomoći će vam da pripremite ukusan biftek, čak i ako ga ne pečete isti dan kada ste ga kupili. Uživajte u savršeno pripremljenom mesu koje će oduševiti vaše nepce i one koje dijelite obrok s njima.

Svježe meso potrebno za pripremu gore navedene delicije potražite u mesnici Don Vito, dobavljaču restorana NOEL ili putem naše web trgovine.

Dobar tek! :)

svinjski file

MESNICA DON VITO
Šubićeva 42, Nova tržnica Kvatrić, Zagreb

SVJEŽE MESO – PEČENO MESO – SUHOMESNATI PROIZVODI – BESPLATNA DOSTAVA

www.mesnica-donvito.com

Mesnica Don Vito

Naručite online

Doživite razliku u mesu vrhunske kvalitete i neusporedivoj usluzi u mesnici Don Vito. Naše proizvode možete naručiti i online putem web trgovine peceno-meso.com. Kao jedinstvenu uslugu, nudio i dostavu naših proizvoda na vašu adresu. Povjerite nam da ćemo biti vaš partner od povjerenja u pružanju najboljeg mesa na vaš stol.

cattle-farming